Wednesday, November 4, 2015

Come Back

Life is short...make it sweet (^.^)

Ni bukan bersarang lagi...ni name nyer hampir punah dek anai-anai.... wait !, sini de 'anai-anai' ke??? (-,-")

Mak cakap...kalau dah name nyer malas tu...aptb... hahahahaha~

Eh, no la... busy, ngn job yang ntah pape tu. Buat keje macam hari esok dah xde lagi je... then, pregnant... lagi la... struggle dengan ntah ape ntah ... dugaan... gitu la kan... mane ade life yang perfect.

Right now, i'm no longer busy since i just change my job to the new one which is much much much more better in terms of salary, pressure, and task.. hihihi... so lucky i am...

Rezeki anak org cakap... Alhamdulillah... 

Thursday, March 20, 2014

Never be that simple.

Life is short...make it sweet (^.^)

Zaman ni sangat susah nak cari keje kan? Even ade degree pon, sangat susah nak dapat keje. Because? Too many applicants out there yang pakai degree untuk cari keje. So, at the end....mereka yang dapat excellent result je yang terpilih.... am i right? Or....kalau dapat pun, gaji yang ditawarkan tu sangat lah tak berbaloi dengan position yang diberi....

So, time ni nak kata diorang memilih job ke? I don't think so...because zaman sekarang ni dah la semua benda pon mahal....and pakai duit...

Penah dengar tak --> "Duit bukan segala-galanya. Tapi, segala-galanya perlukan duit"

Untuk orang yang kuat semangat pulak...mungkin sanggup bermula dari bawah dengan position yang tak setaraf degree tu, and gaji yang sangat rendah....then, after you get all the experiences you want, terus bole demand ! Hehehe....

It's your choices ~ start with something...or nothing...

Sunday, March 16, 2014

Tak konsisten

Life is short...make it sweet (^.^)

Nak buat sesuatu secara berterusan....terutama pada benda-benda yang bagus, biasanya amat payah..... susah nk konsisten or istiqomah la senang cite.... ~_~

Last time aku ade beli supplement which is produk emilay ( whitening & collagen) dengan pati delima... remember? Mula-mula je semangat....pastu, hampeh~ hahaha ~

Aku pon tak sure ade ape effect tak....  haha~
Lepas ni kene belajar jangan ade malas sikit pon dalam diri ! Nanti rugi ~ 

Saturday, March 15, 2014

Long time no see...

Life is short...make it sweet (^.^)

Dah lama tak update kat sini...walaupon mybe takde sape yang bace, tapi...still kene update jugak ~

Tapi, this time..banyak story la cite...hehe~ rasenye semua orang still dalam mood yang sedih due to our missing aircraft MH370. Kite kene banyakkan doa, mudah-mudahan dipermudahkan usaha untuk mencari MH370 tu. At first when i read about this news..memang shocking ! Blum pernah dalam sejarah hidup aku ade kes macam ni. If i'm not mistaken, the last case was the one yang kat tanjung kupang right? Tapi, tu pon mase tahun 1977 kot... i pon takde dalam perut lagi..huhu~

Anyway, sape bole elak kalau dah ini takdir Allah. Ini ujian untuk kita...there must be a reason behind it. So, kene cari hikmah nya ape.. doakan yang terbaik ~

Sunday, February 16, 2014

Hutang

Life is short...make it sweet (^.^)

Word 'HUTANG' ni memang nightmare la bagi aku. Tapi, tak dinafikan la..aku salah seorang daripada ramai-ramai manusia yang berhutang. Nak buat macam mane? Setengah tu, akibat kesilapan diri sendiri...then, dah merasa pahitnya berhutang tu, baru lah sedar...betapa bodohnye diri sendiri mase amik keputusan untuk berhutang...

Then, sekarang ni still struggle untuk melunaskan sume hutang-hutang yang ada... Hidup akan lebih tenang tanpa hutang kan...? Hmm... Hutang aku je rasenyer dah 'makan' lebih separuh gaji aku... ~_~"

So, pada mereka kat luar sana yang baru jinak-jinak nak wat pinjaman ke...pikir la beribu kali...berbaloi atau tak... Kita hidup ni kene la pandai ukur kat badan sendiri.. Beli apa yang mampu..and paling penting, biarla ikut keperluan..bukan kehendak. Kalau ikut kehendak...sume benda pon aku nak ! Betol tak?

First hutang aku : Of course la PTPTN 
To those yang nak sambung belajar...tapi, xde kewangan ...and still have to take PTPTN, you still can go for other choice... Terpulang pada diri sendiri... Example: MARA ke, JPA ke... (for sure la..result kene mantap). However, kalau nak amik PTPTN pon bole jugak..tapi make sure..belanja duit tu dengan cara  berkhemah. I mean, buat simpanan ckit dari duit PTPTN yang korang dapat tu ke akaun ASB ke, Tabung Haji ke (tangan tu jangan dok gatai pi kuarkan simpanan ni k)... So, ni kira pelaburan jugak la... Dalam mase yang sama, belajar la berjimat...jangan dok enjoy sakan ngn duit PTPTN ni ok? Paling baik, sambil2 belajar tu, wat la bisnes kecik-kecik kat kolej tu..jual tudung ke, sabun collagen ke... untung pe? Bole wat duit kocek tepi... Ape-ape pun, terserah pada usaha masing-masing...sebab, keputusan terletak pada diri sendiri.

Aku dah takde peluang nak wat sume tu, so..ade la terselit perasaan menyesal sekarang. Tapi, still aku hope advice aku ni berguna lah untuk orang lain kat luar sane :) yang masih sempat untuk buat perubahan... ^^

Second hutang aku : KERETA
Kereta ni kalau dulu-dulu memang tak perlu sangat..at least kalau ade motor tu dah kira bagos la. Sebab, nak memudahkan & mempercepatkan pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain...compare dengan nak jalan kaki and naik bas or teksi kan.. Tapi, zaman sekarang ni, sume transport awam 'orang pendatang asing' yang conquer... Sape penah naik transport awam?? Mesti tau kan camne feeling nyer? Urghhh~ sangat tak selesa ! Kalau tak kuar dari bas tu dalam mase sejam, leh pengsan dengan pencemaran bau.. Yeww~ bukan nak kutuk, tapi hakikat... So, sekarang ni..kereta dah jadi satu keperluan, bukan kehendak lagi...


Then, persoalan kedua...kereta baru or kereta terpakai? Rata-rata orang yang baru nak beli 1st car, for sure akan pilih kereta baru kan? Haa..macam aku dulu la... sekarang ni, ade la nyesal ckit...sebab ade beberapa tahun lagi nak kene tunggu untuk habiskan bayar hutang kereta... kalau mula-mula amik kereta secondhand, rasa nya dah habis bayar kot sekarang..tak payah pikir pasal hutang... sakit woo !

Actually, not bad kalau pakai kereta second for your first car... because, kalau next time ade rezeki lebih untuk tambah kereta lagi satu, kereta yang first tu bole la trade in, atau bole wat bisnes sewa kete ke...untung kan?

That's why, dalam ape jua keadaan pun, pikirkan lah yang terbaik untuk jalan hidup kita... nak ke kita hidup mewah, tpi dengan berhutang?

Hari Ahad Yang Sangat Boring

Life is short...make it sweet (^.^)

Baru je 24hours left without coffee...tapi aku rase kepala aku dah nak pecah sebab sakit ~_~"
Nak kate aku minum sampai 8 cawan sehari tu...takde lah... paling banyak pon, 2 cawan je sehari....
Tapi, camtu lah....haha~ sabo je...hopefully bole tahan samai the next day... (poyo gitu... :P)
So, hari ahad yang bahagia ni memang takde wat ape selain online...maingame kat FB tu ha...tengok drama jepun "Rich Man Poor Woman", tido, makan... hahaha~

What to do? Rasenyer, due to effect "tak-minum-coffee" ni membuatkan badan cepat letih and mengantuk....

I miss coffee ^^"



Saturday, February 15, 2014

My Emilay Products

Life is short...make it sweet (^.^)

Akhirnya...product yang di tunggu-tunggu pun sampai hari ni.... hehe~
Here they are -->

 Ni plak, rupe dalam die -->

 Yang ni untuk whitening punyer.

And..this is for collagen.

So, hari ni aku tak minum kopi lagi....haha~ (cam poyo je kan...ntah bape lame leh tahan tu :P ). Paling tricky aku rase...bile nak kene minum air kosong (air jarang kata orang johor ~ ) 2-3liter sehari.....aiya~ macam nak kembung perot gitu...